Verschillen tussen de 26e en 27e druk
Nieuw is dat de centralist van de Meldkamer eerst het adres wil weten om alvast een ambulance te kunnen sturen: Direct Inzetbare Ambulance (DIA). DIA betekend tijdwinst. Het adres heeft de centralist ook nodig om eventueel burgerhulpverlening te activeren.
Gebruik luidsprekerfunctie telefoon, zodat je tijdens de hulpverlening kunt praten en de centralist eventueel instructies kan geven.
Nieuw is de globale indeling van de in te schalen professionele hulp:
112 bij acute problemen met luchtwegen, ademhaling, circulatie (hartklachten), bewustzijn, bij (ongevals-) situaties op straat en in bedrijven.
Huisarts/huisartsenpost (urgent) bij overige stoornissen, m.n. stoornissen als gevolg van ziekte.
Huisartsadvies (niet urgent): de eerstehulpverlener adviseert het slachtoffer om naar huisarts te gaan bij optreden van bepaalde verschijnselen.
Ondersteunend verplaatsen vervalt – wordt helpen bij hinkelen.
Korte levensreddende handelingen:
Snel op de zij draaien als een op de rug liggend slachtoffer braakt of bloed in de mond heeft, niet alleen bij bewusteloosheid. Maar ook als hij alert of niet alert is.
Hevig bloedverlies, druk geven op een hevig bloedende wond (of zorgen dat er druk wordt
gegeven) is ook een direct levensreddende handeling. In de 26e druk werd 10 min. gewacht voor het aanleggen van een wonddrukverband. Nu wordt een wonddrukverband aangelegd zodra dat mogelijk is. Er worden geen synthetische watten meer gebruikt. In afwachting van de behandeling door de professionele hulpverleners is een drukverdeling niet essentieel. Het gebruik van watten maakt de handeling onnodig trager en ingewikkelder. De nadruk ligt op stevig zwachtelen. Voor extra druk kan een zwachtelrolletje mee ingezwachteld worden.
Bij kinderen tot de pubertijd en drenkelingen starten we bij reanimatie met 5 beademingen.
De handgreep van Zäch is vervallen, meestal ligt het hoofd niet recht, daarom is gekozen voor het vasthouden van het hoofd in de gevonden positie.
De handeling om een diepe borstwond luchtdicht en aan 3 zijden af te plakken is vervallen. Het is gebleken dat het openlaten van de wond minder risico geeft op spanningspneumothorax.
Vergiftiging; als er geen stoornissen in het bewustzijn of de ademhaling zijn, dan wordt in eerste instantie de huisarts ingeschakeld. Bij bijtende stoffen eerst de mond laten spoelen.
Bij beroerte niet meer de FAST test maar mond – spraak- arm test.
De trekken bij een epileptische aanval kunnen lijken op de trekkingen in de eerste minuten bij een circulatiestilstand, dit is een reden om bij een aanval 112 te bellen.
Bij koortsstuipen aandacht voor het risico dat een kind onderkoeld kan raken bij de maatregelen die genomen worden om oververhitting tegen te gaan.
Brandwonden worden10 – 20 min. gekoeld met een temperatuur tussen de 15 – 30 graden en bij voorkeur aangepast aan een temperatuur die slachtoffer prettig vindt.
Giftige stoffen, bij chemische brandwonden eerst vastzittende kleding nat maken, daarna voorzichtig verwijderen en veilig wegleggen.
Kneuzing en verstuiking ook hier worden geen synthetische watten meer gebruikt, er wordt dan ook niet meer van een drukverband maar van een steunverband gesproken
Koelen blijft te gebruiken voor pijnbestrijding.
Mitella en brede das hoeven niet meer, slachtoffer houdt meestal zelf arm vast
Vuiltje in het oog, vegen naar de binnenooghoek, natuurlijk niet over het hoornvlies vegen.
Bloedneus, geen 10 maar 5 minuten dichtknijpen. De meeste bloedingen stoppen al na 5 minuten
Uitgeslagen tand niet meer in speeksel bewaren, maar in bv. Volle melk, fysiologische zoutoplossing, rauw eiwit, kokoswater, groene thee of propolis (bijenproduct)
Bij tekenbeten is het belangrijk dat je zeker weet dat het een teek is en geen moedervlek.
Bij insectenbeten als er een angel is deze dan zo snel mogelijk verwijderen op wat voor manier dan ook.